poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Batoniki owsiane...

Hej

Kolejny post w tematyce pieczenia/jedzenia. Tym razem coś zdrowszego i pysznego, niż "świąteczne pierniczki" :P

"Batoniki owsiane", które świetnie się sprawdzą jako przekąska do szkoły czy pracy. Dostarczą Wam dużo energii na cały poranek :D. Wydaje mi się, że lepiej przyrządzić coś swojego i świadomie dobierać składniki, niż kupić "fit" batonika w sklepie. Chciałabym, zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Robienie batoników nie zajmuje dużo czasu, ani nie trzeba mieć jakiś specjalnych umiejętności. Wystarczy posiadać wymienione składniki i wszystko wymieszać a potem włożyć na blachę i włożyć  do piekarnika. Jak widzicie nic skomplikowanego. Owszem lista składników, jest spora, ale nie zniechęcajcie się, ponieważ wychodzi cała blaszka, więc wystarczy na kilka dni. Dla mnie to idealna przekąska, coś innego "owsianego". Nie jestem, żadną dietetyczką, więc nie potrafię sprecyzować ile to ma kalorii, ale na pewno lepsze dla naszego zdrowia od czekoladowych batonów. Podaję Wam przepis, mam nadzieję, że się skusicie :D




Przepis


-0,5 kg płatków :owsiane błyskawiczne,owsiane górskie, jaglane ( Ja w różnych ilościach wsypywałam wszystkie rodzaje- tak aby razem stanowiły 0,5 kg. Jeśli macie jakieś swoje ulubione to wybierzcie jeden rodzaj.)
-100 g słonecznika
-100 g dyni
-100 g sezamu
-100 g orzechów włoskich, można dodać też inne
-100 g skórki z pomarańczy(kandyzowanej)
-50 g wiórek kokosowych
-100 g rodzynek sułtańskie
-100 g żurawiny
-2 białka
-1 całe jajko
-4 łyżki miodu
-3 łyżki oleju kokosowego

Wszystko razem mieszamy w jednej misce. Jeżeli masa się nie do końca skleiła to możemy dołożyć olej kokosowy, miód lub jajko. Następnie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (25x40), równomiernie rozkładamy całą masę. Dociskamy łyżką, aby wszystko się dobrze połączyło i nie kruszyło podczas krojenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 10 min, w zależności od piekarnika. Pieczemy do zarumienienia. Po całkowitym wystygnięciu kroimy na małe batoniki. Możemy sobie zapakować w papierek do pieczenia lub w metalową puszkę. Powodzenia i smacznego ! :D

Możecie eksperymentować i dodawać swoje ulubione  składniki np. mogą się tam jeszcze znaleźć : migdały, bakalie, otręby, itd.








Mam nadzieję, że w najbliższym  czasie wypróbujecie. Jeśli nie sprecyzowałam jakiś informacji, to śmiało pytajcie w komentarzach. Dajcie znać czy Wam wyszły :D Zauważyliście pewnie, że ostatnio coś tematy wpisów się zmieniły, ale to dlatego, że staram się urozmaicać tego bloga. Zamieszczam inne posty, ponieważ, gdy coś wypróbuję to chcę się tym z Wami podzielić. Dawno nie było żadnego makijażu, więc pewnie kolejny wpis będzie w tej tematyce.

Do następnego posta! 
Komentujcie, obserwujcie :)

#batoniki#owsiane#płatkiowsiane#fit#cośpysznego#przekąska#energiadodziałania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz